2021-05-20 16:34:18• hírek • Közlemény

Újraindulhat a kereskedelem az élő szárnyasokkal!

Szerdán este tették közzé a hivatalos döntést: az engedéllyel rendelkező kereskedők újra felvásárolhatnak és eladhatnak élő szárnyast.

A H5N8-as típusú madárinfluenza-vírus május elején jelent meg Romániában, a Maros megyei Nyárádtőn. A vírus terjedésének megakadályozására azonnal leöltek 180 ezer szárnyast, de egy másik meglehetősen drasztikus döntés is született: az egész ország területén betiltották a szárnyasokkal való kereskedést, aminek értelmében a szárnyasfarmok nem adhatták el üzleti közvetítőknek az élő állatokat, így azok nem juthattak el a családi gazdaságokhoz, kisgazdákhoz.  

 

A képviselőház mezőgazdasági bizottságának és az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság kedden találkozott az ügyben, amelyen a bizottságnak sikerült meggyőznünk a hatóságot, hogy vonják vissza az RMDSZ által is élesen kritizált kereskedelmi zárlatot, amely az egész országra érvényes volt. Így most, az ígéretnek megfelelően újra üzleti kapcsolatban kerülhetnek a farmok és az engedéllyel rendelkező nagybani kereskedők. Ennek következtében a vidéki kisgazdák újra vásárolhatnak a hivatalos kereskedőktől.

 

„Az én véleményem az, hogy határozottan kell fellépni a madárinfluenza megjelenése kapcsán, de felesleges az egész országban felfüggeszteni a kereskedelmet – elégséges, ha a gócpont 3 illetve 10 kilométeres körzetében védőzónát alakítanak ki és a kereskedelemről szóló tiltás csak erre a területre vonatkozik” – mondja Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a képviselőház mezőgazdasági bizottságának az alelnöke.

 

A H5N8-as típusú madárinfluenza-vírus emberre nem veszélyes, viszont a szárnyasok körében gyorsan terjedő, halálos megbetegedés. A madárinfluenza 2006-ban hatalmas károkat okozott a romániai mezőgazdaságban, a hatásai pedig még éveken keresztül érezhetők voltak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: